Ако общински съветник, чието дете ходи на детска градина, гласува за

...
Ако общински съветник, чието дете ходи на детска градина, гласува за
Коментари Харесай

Комисията, която всячески избягва конфликт с определени интереси

Ако общински консултант, чието дете върви на детска градина, гласува за отпадане на таксите за общинските забавачки, това е спор на ползи. От съветника се конфискува сумата на неплатените такси, както и заплатата му за дните на подготовката на акта и гласуването му. Ако обаче досегашният втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов си купи апартамент подозрително евтино от компания, която може да се възползва от законова корекция, подкрепена от него като народен представител, това е осъществяване на конституционните му отговорности на депутат.

Това излиза от практиката на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), която сякаш трябва да се бори с спора на ползи. За да няма спорове обаче,

 

комисията доста строго съблюдава ползите

 

на основните фигури във властта и страната. И когато се постанова, деликатно ги изпира. Както стана със абсурда " Апартаментгейт ", от който всички забъркани, воглаве с Цветанов излязоха задачите в бяло.

За своя спор на ползи, обвързван с детските градини, съветникът Добромир Грамов от Кнежа е санкциониран с 10 000 лева КПКОНПИ подрежда да бъдат иззети и облагите му от 795 лева При Цветанов законът бе извъртян по този начин, че да не дължи нищо.

Колкото по-високо е някой в държавната подчиненост, толкоз по-сериозни би трябвало да са и условията към неговите дейности и морал. Родната картинка обаче е противоположна. Колкото по-високо стои някой и колкото повече власт има, толкоз по-услужливи са всички институции към него и бързо се впрягат да решат " казуса му ". Работи се с двоен критерий и някои са по-равни пред закона от други. Така спорът на ползи се оказва непокътната територия за общински съветници и болнични шефове. По-нагоре в страната има единствено ангели. Помните ли абсурда с тефтерчето на тогавашния началник на комисията за спор на ползи Филип Златанов, който бе имал неблагоразумието да си записва кой би трябвало да се удари и кой би трябвало да се избави. Не е известно дали в КПКОНПИ в този момент имат тефтерче. Може би са се поучили от горчивия опит на Златанов. Но сигурно

 

са наясно кого да ударят и кого да спасят

 

" От значение за съществуването или неналичието на спор на ползи е облагата да бъде единствено допустима, без да е належащо да е реализирана или осъществена. Достатъчно е лицето, заемащо висша обществена служба, да има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно осъществяване на пълномощията или отговорностите му по работа. " Това пишат антикорупционерите в друго свое решение за спор на ползи. Естествено, и то е против дребна риба - общинската съветничка от Хасково Лилия Консулова. И не че не са прави. Просто, когато идва време да се опъне чадърът на Цветанов и ко, не помнят за тези си разсъждения.

За провинението, че е взела участие в конкурсна комисия, която е класирала преди всичко свързани с нея лица, Консулова е глобена с 5000 лева, а надницата й от 34.56 лева е иззета по решение на КПКОНПИ.

Естественото опрощение на хората от комисията за решенията им несъмнено ще е законът. Само че той с изключение на писмен знак има и дух. И има нещо дълбоко сбъркано, в случай че

 

духът се смазва с педантизъм

 

Особено в случай че задачата е някой да бъде обслужен. Законотворчеството в България е на плачевно равнище. И антикорупционният закон не прави изключително изключение. И съвършените правила не биха правили работа обаче, в случай че хората, които ги ползват, слагат персоналния и конюнктурния над публичния интерес. А при КПКОНПИ няма ни минимум подозрение, че е просто инструмент, а не неутрален и самостоятелен орган. Списъкът от актове на комисията, който удостоверява това, става все по-дълъг. Делян Пеевски е най-чистият човек в страната, Бойко Борисов носи с омерзение футболна фланелка, рекламираща хазарт, финансовият министър Владислав Горанов може да си живее гратис в жилището на предприемач. Най-пресният фарс, сътворен от КПКОНПИ, е от онзиден, когато беше прекъснато производството за спор на ползи против евроострието на ГЕРБ Мария Габриел. Оказа се, че няма никакъв проблем, че до момента в който е член на Европейския парламент с 30 хиляди лева месечен приход, Габриел е наела за съвсем без пари общинско жилище в София, с цел да си " стокира "  в него. Спасението на Габриел е, че в остарелия закон за спор на ползи евродепутатите са пропуснати. А КПКОНПИ не прави прилика сред депутати и евродепутати. 

Още със сформирането на комисията беше ясно, че от нея не може да се чака друго. А в този момент и основните фигури от КПКОНПИ са забъркани в абсурда, който сякаш би трябвало да ревизират. Председателят Пламен Георгиев, който е в насилствен отпуск за неразбираемо време, се оплете в историята с недекларираната си тераса с барбекю и каручка. Вместо незабавно да хвърли оставка, той единствено краткотрайно се отдръпна, и то откакто министър председателят, притиснат от публичното негодуване, му подреди.

 

Ако абсурдът не се изпари в лятната горещина,

 

министър председателят надали ще има угризения да уреди и махането на Георгиев от поста. Отпускът му евентуално е единствено толеранс за това, че преди 10 години като прокурор Георгиев водеше известното следствие " Мишо Бирата " за корупция в митниците. По това дело беше записан абсурден диалог сред премиера Борисов и тогавашния началник на митниците Ваньо Танов - по какъв начин премиерът нарежда на Танов да спре инспекция на пивоварната, тъй като е поел ангажимент да не закача притежателя й. Години по-късно Пламен Георгиев се оправда, че този запис е бил укрит от него, до момента в който е водил делото. Звучи необикновено, само че пък знае ли човек. Факт е обаче, че след смачкването на това следствие кариерата на Пламен Георгиев тръгна мълниеносно.

И зам.-председателят на КПКОНПИ Антон Славчев попадна във вихъра на имотния скандал. Въпреки рекордно преференциалната си имотна договорка обаче той дори не е в отпуск. Все отново някой би трябвало да прави работата по разчистването след " Апартаментгейт ". Той се оправи отлично и несъмнено ще бъде уместно заплатен. От прокуратурата сякаш щяха да го ревизират, само че след това се умъглиха. И Горанов щяха бързо да го ревизират, а към този момент 8 месеца минаха и резултат от прокурорската интензивност няма.

Освен че не бърза с инспекциите си, прокуратурата не си прави труда и да използва законовото си пълномощие да нападна актовете на комисията в съда. Така КПКОНПИ комфортно се оказва последна инстанция. Властимащите могат да спят умерено. За частните им ползи се грижат най-силните институции от държавния уред. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР